
Strafpiket, wat is dat eigenlijk?
Het is maandagochtend 7 uur en ik ben op weg naar een kantoorpand in Rotterdam-West. Op de derde verdieping van dit gebouw, met een mooi uitzicht over de stad, bevindt zich een kamer met een videoverbinding naar alle politiebureaus in de regio. Tot 2 uur vanmiddag zit ik hier, daarna wordt ik afgelost door een andere advocaat.
Als ik een melding krijg dat iemand is aangehouden en vóór zijn verhoor met een advocaat wil praten of dat iemand in verzekering is gesteld (zie voor de gebruikte termen hier onder), zet ik mijn headset op en bel ik in met het betreffende bureau. Via de videoverbinding probeer ik de verdachte dan zo goed mogelijk te adviseren en voor te lichten over zijn rechten. Alles wat wij bespreken is natuurlijk strikt vertrouwelijk.
Op sommige dagen is het heel erg druk en ben je tot het einde van de dienst druk aan het bellen en regelen. Dan is het ook vaak nodig om collega’s in te schakelen om verhoren bij te wonen, want ik kan tijdens mijn dienst zelf geen verhoorbijstand verlenen. Op andere dagen, zoals op deze maandagochtend, heb je heel erg weinig te doen. Toch wordt van mij verwacht dat ik hier tot 2 uur vanmiddag blijf zitten. En hoewel deze blog niet gaat over onze vergoedingen (wellicht gaan we daar binnenkort nog eens wat dieper op in), kan ik niet laten om op te merken dat we niet betaald krijgen voor onze aanwezigheid hier. Alleen als ik een piketmelding krijg, kan ik een verzoek om vergoeding indienen.
Het is de bedoeling dat in deze “bureaudienst” de meest eenvoudige zaken worden behandeld. Te denken valt aan inbraken, vechtpartijtjes en kleine drugsdelicten. Daarnaast bestaat er ook nog een ander soort piketdienst, waarbij je gewoon op kantoor of thuis eventuele meldingen kunt afwachten.
In deze gewone piketdienst bezoek je de aangehouden verdachten op het bureau waar ze vastgehouden worden. Voordeel daarvan is dat je je cliënt persoonlijk spreekt en dat vindt vrijwel iedereen een stuk prettiger dan via de videoverbinding. Bovendien ben je dan ook in de buurt om, als je cliënt dat wil, het verhoor bij te wonen. Nadeel is dat je veel reistijd hebt: ons werkgebied gaat van Capelle aan den IJssel tot Spijkenisse en Dordrecht. Dit heeft tot gevolg dat de afwikkeling van de zaak meer tijd in beslag neemt dan wanneer je je cliënt via de videoverbinding spreekt. Dit wekt vaak irritatie bij de politie, maar ook wel bij de cliënten zelf. En bij ons als advocaten, want wij moeten ons in allerlei bochten wringen om onze meldingen af te wikkelen. Want ook wij willen natuurlijk dat onze cliënten niet langer dan strikt noodzakelijk worden vastgehouden.
In de gewone piketdienst zitten in principe (want er glipt nog wel eens een kleinere zaak doorheen) de grotere zaken. Dit kan van alles zijn: een beroving, een zedenzaak, een geweldsdelict, een grote drugszaak etc. In deze zaken is het belang van bijstand van een advocaat bij het verhoor meestal groot. We proberen er dan ook alles aan te doen om bij de verhoren aanwezig te zijn. Maar natuurlijk hebben wij ook andere zaken te doen en heeft ook de politie een eigen agenda. Dit levert nog wel eens wat wrijving op.
Voor minderjarigen geldt een aparte piketdienst. Aan deze dienst mogen alleen gespecialiseerde jeugdrechtadvocaten deelnemen. Een aangehouden minderjarige spreekt zijn advocaat altijd persoonlijk; minderjarigen zijn uitgesloten van de “bureaudienst”.
Het leuke aan piket is dat je nooit weet wat je te wachten staat. Het kan het begin betekenen van een periode van intensieve bijstand aan een verdachte in een grote zaak, maar ook een saaie ochtend in een grijs kantoorpand. Maar dat geeft me dan wel weer tijd om deze blog te schrijven en van het uitzicht te genieten……
Karen Kort
Advocaat
Belangrijkste termen
Ophouden voor onderzoek (na aanhouding): de maximale termijn hiervoor is negen uur. Er bestaat een recht op een gesprek met een advocaat voorafgaand aan het verhoor, maar hiervan kan de verdachte afstand doen. Er is alleen geen afstand mogelijk bij ernstige zaken en “bijzondere” verdachten (psychische problemen, minderjarigheid). Er bestaat ook een recht op bijstand van een advocaat tijdens het verhoor.
Inverzekeringstelling: maximaal drie dagen, kan in dringende noodzakelijkheid verlengd worden met nog eens drie dagen. In deze fase heeft de verdachte altijd recht op een advocaat.
Binnen drie dagen en 15 uur na de aanhouding moet een Rechter-commissaris toetsen of de aanhouding en inverzekeringstelling conform de wettelijke regels zijn gebeurd.
Als iemand dan (in de ogen van de Officier van Justitie) nog langer vastgehouden zal moeten worden, kan hij/zij een vordering bewaring voor een periode van 14 dagen) indienen. Deze vordering wordt behandeld door de Rechter-commissaris.